Start
   Publicaties
   Interview
   Contact
  

 

 

   

Ziekte, gezondheidszorg en cultuur. Verkenningen in de medische antropologie en sociologie.

Wat ziekte is en hoe men ziekte voorkomt of geneest, daarover verschillen de meningen, van cultuur tot cultuur, van situatie tot situatie zelfs. In dit boek worden ziekte en gezondheidszorg onderzocht als sociale en culturele constructies. In twaalf artikelen bespreken medisch antropologen en sociologen hoe ziekte "ontstaat", hoe tot behandeling wordt besloten en hoe gezondheidszorg "werkt". Speciale aandacht wordt besteed aan geneesmiddelen. De bijdragen hebben betrekking zowel op de Nederlandse samenleving als op zogenoemde ontwikkelingslanden (Kameroen, Suriname en de Filippijnen).

Thema's die ter sprake komen, zijn : dominantie en afhankelijkheid binnen en tussen medische tradities, het "lekenperspectief" op ziekte en gezondheidszorg, medisch pluralisme en de - soms ongemakkelijke - relatie tussen medische en sociaal-culturele wetenschap.

De artikelen vertegenwoordigen een belangrijk perspectief in de hedendaagse medische sociologie en antropologie. De centrale vraag voor alle auteurs is hoe gezondheidszorg zowel product als producent van betekenissen is.

Deze publicatie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Sjaak van der Geest en Gerhard Nijhof. Sjaak van der Geest is Emeritus Professor Medische Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Op zijn persoonlijke website vindt u meer informatie over hem : http://www.sjaakvandergeest.socsci.uva.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 
                                                                                                                                                                  sitemap